zondag 28 april 2013

Hoe begroet je een hond?

Af en toe zie je eens een cartoon die werkelijk iets nuttig bijbrengt. Onderstaande tekening zou door iedereen goed bekeken moeten worden. Er worden immers erg vaak fouten gemaakt bij het begroeten van een hond. Zeker bij vreemde honden dien je de correcte omgangsregels te respecteren: laat een hond eerst op zijn gemak snuffelen aan jou, nadien kan je hem rustig over zijn rug of de zijkant van zijn hoofd strelen.
Streel een onbekende hond nooit op de bovenkant van zijn hoofd, ga er ook nooit over leunen en neem vooral zijn hoofd niet vast.... Dergelijke zaken kunnen voor een hond erg onaangenaam zijn en wanneer hij je niet kent, zal hij dit niet zo gemakkelijk accepteren. De hond kan zich door dit soort contacten erg angstig of ongemakkelijk worden en hij kan dan gaan reageren met grommen of zelfs happen en bijten. 
Helaas wordt dit gedrag dan te snel gelabeld als "dit is wel een erg agressieve hond" of erger nog "wat een asociale hond". Niets is echter minder waar, de hond toont alleen maar dat jij wel erg onbeleefd bent: je gaat een volslagen vreemde toch ook niet even omhelzen? 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten