donderdag 11 april 2013

Hoe kies ik de juiste hond?

Je droomt al enige tijd van gezinsuitbreiding (hondgewijs althans) en je wilt het van de eerste keer goed aanpakken? Dan zijn er toch een aantal vragen die je jezelf moet stellen.

Asielhond of puppy?
Red je een schat uit het asiel en schenk je hem een tweede leven? Of kies je voor een schattige puppy? Dit is misschien de eerste vraag die je jezelf dient te stellen. Kiezen voor een asielhond beperkt immers ook direct je keuzen. Wanneer je kiest voor een pup heb je in principe een ruimere keuze. Toch is het redden van een asielhond zeker het overwegen waard: je schenkt immers een tweede leven aan een vergeten hondje.
Kies je voor een asielhond dan is het wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat er sprake kan zijn van trauma's of gedragsproblemen.

Grootte
Eenmaal je keuze gemaakt voor asielhond of pup dien je te overwegen welke grootte van hond jij aankan. De kleinere rassen tot 10kg (zoals chichuahua's) kan je overal houden en zijn bvb. geschikt voor een appartement. Middelgrote rassen tot 25 kg vereisen dan weer wat meer ruimte. En dan zijn er natuurlijk nog de grote rassen (tot 45 kg) en de 'reuzenrassen' tot 90 kg. Deze rassen kies je best enkel wanneer je een grote tuin hebt en bereid bent om veel aan sport te doen.

Karakter
Er zijn vandaag de dag veel boeken op de markt die je wat kunnen vertellen over het karakter van de hond die je in gedachten hebt. Daarnaast is er ook het internet als enorme bron van informatie. Het is heel erg belangrijk om deze informatie niet in de wind te slaan. Als er over een ras gezegd wordt dat het een koppig ras is, dan klopt deze informatie. Stel jezelf een aantal vragen: wil ik een rustige hond? wil ik een sportieve hond? wil ik een gemakkelijke hond? En lees de informatie die je vindt aandachtig en wees eerlijk tegen jezelf. Hou in gedachten dat niet alle rassen hetzelfde zijn en dat ze niet allemaal op dezelfde manier kunnen worden opgevoed.

Vacht
Onder de honden zijn er verschillende vachttypes (langhaar, korthaar, gladhaar,...). De verschillende vachttypes vereisen niet allemaal dezelfde verzorging. Honden met lang haar dien je elke dag te borstelen. De haartjes van kortharige honden kunnen dan weer een problematisch effect hebben op je interieur. Sommige andere rassen moeten geregeld naar het kapsalon. Vraag jezelf dus af hoeveel tijd en geld je wenst te besteden aan de verzorging van je hond.

Leefomgeving en gebruik van de hond
Vraag jezelf af: wat kan jij de hond bieden? Woon je op een appartement, kies dan niet voor een groot hondenras. Ga je niet graag gaan wandelen, kies dan niet voor een sportief ras. Er zijn verschillende typen hondenrassen: er zijn gezelschapshonden, waakhonden, terriƫrs, jachthonden,... Elk type hond was aanvankelijk voor een ander 'doel' bedoeld. Je dient jezelf dus ook te vragen waarvoor de hond bedoeld is: een maltezer is bijvoorbeeld niet echt je ideale waakhond.
Kijk ook naar je eigen leefomgeving: heb je bvb. kleine kinderen dan is het niet altijd slim om voor de allerkleinste rassen te kiezen, deze honden zijn immers erg kwetsbaar.


Met deze tips hebben jullie hopelijk al een goede basis om na te denken over die gezinsuitbreiding. Als hondengedragstherapeut bied ik hierin ook mijn diensten aan. Ik kan je helpen bij de keuze van een nieuwe hond. Wanneer je hiervoor een beroep doet op me, dan maken we een eerste afspraak. In dit gesprek overloop ik samen met jou een hele vragenlijst en denken we samen na over wat nu de beste hond is voor jou. Na afloop ontvang je thuis een overzicht met de meest 'geschikte' rassen voor jou. Indien gewenst, ga ik samen met jou op zoek naar je nieuwe hond. Ik vergezel je dan bij je bezoeken aan het asiel of de fokker.

Voor meer info kan je kijken op www.uwhonddebaas.be

2 opmerkingen:

  1. klopt het dat een cavalier king charles winter en zomervacht heeft? ze ruiven in deze periode nogal erg, is daar iets aan te doen behalve elke dag goed borstelen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een cavalier heeft inderdaad een zogenaamde gecombineerde vacht. Ze hebben een ondervacht die twee maal per jaar in de rui komt. Het is dan belangrijk om alle ruiharen er op een korte termijn uit te kammen. In principe laat je dit doen door een hondenkapper. Je kan dit ook best zelf doen, maar reken dat je hier enkele uren mee kan bezig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen