donderdag 11 april 2013

Is chocolade echt gevaarlijk voor je hond?

Nu Pasen voor de deur staat en de klokken lekkere chocolade eitjes in de tuin zullen strooien, is het een goed moment voor een blogje over honden en chocolade.

In chocolade zit een grote hoeveelheid van de stof Theobromine, deze is giftig voor de hond. Theobromine geeft een stimulatie van het centraal zenuwstelsel en de hartspier. De dood kan optreden 18 tot 24 uur na het innemen van de stof. Er is geen tegengif.
De hond zet de stof Theobromine veel minder snel om en scheidt ze ook minder snel uit dan de mens. Houdt er dus rekening mee dat uw hond veel minder chocolade kan verdragen dan u zelf kunt. Een dosis van 100 - 250 mg theobromine/kg lichaamsgewicht kan een dodelijke dosis zijn. Voor een hond van 10 kg komt dit overeen met 450 gram melkchocolade of 60 gram pure chocolade (ong. 6 kleine paaseitjes).

Welke symptomen kunnen zich voordoen?

Na 2 à 4 uur:
onrustig zijn
braken
urineverlies
diarree
....

Enkele uren later:
hartritmestoornissen
spierstijfheid
convulsies
coma
...


Wat als je hond toch per ongeluk chocolade heeft binnengekregen?

Als uw hond chocolade heeft gegeten, is er niet meteen een reden tot paniek. Als er geen symptomen zijn en de inname is recent (binnen de 2 uur) is het raadzaam om hem te laten braken en neem uit voorzorg best contact op met uw dierenarts.

Zie je symptomen of is de inname langer dan 2 uren geleden? Neem dan meteen contact op met je dierenarts. Een behandeling met actieve kool is dan aangewezen.

Conclusie: chocolade is geen voedingsmiddel voor de hond, dus geef het nooit bewust aan uw hond. Let er ook op dat je kinderen niet stiekem hun eitjes willen delen met de hond!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten